26
Noi 12

Fiecare dintre noi avem momente cand simtim ca nu putem absoarbe informatii, cand avem mainile si picioarele reci. Iarna ni se pare ceva banal sa avem mainile reci, dar oare este normal acest lucru si vara?
Desigur, nu este normal. Temperatura corpului, stim foarte bine, trebuie sa fie constanta nu numai in timp, dar si in spatiu. Cu alte cuvinte, trebuie sa avem aceeasi temperatura a corpului in fiecare zi si la nivelul fiecarei parti a corpului. Ca atare, faptul ca avem mainile si picioarele reci nu este un semn bun.
Un aspect de baza ce trebuie avut in considerare este ca organismul nostru actioneaza ca un total prin faptul ca fiecare celula a corpului actioneaza pentru binele propriu. Astfel, fiecare celula incearca din rasputeri sa isi mentina temperatura necesara pentru procesele bio-chimice care au loc in permanenta. In conditii de temperatura scazuta, creierul „ordona” organismului sa pastreze temperatura constanta a organelor interne, neglijand astfel pentru o perioada scurta vascularizarea extremitatilor. In aceste situatii, este indicata miscarea membrelor afectate, motiv pentru care daca facem cativa pasi sau ne strangem pumnii de cateva ori nu mai avem senzatia de maini si picioare reci.
Dar exista persoane care intampina aceste probleme si vara, cand sunt temperaturi foarte ridicate si, ca atare, nu exista nicio justificare evidenta. Un control la un medic generalist ar putea aduce cu sine solutia. Daca nu este cazul unor boli cardiovasculare grave, cum ar fi arteroscleroza, sau al unor boli asociate glandei tiroide, in general diagnosticul simplu este cel de circulatie periferica deficitara. Si in acest caz, putem folosi solutii nemedicamentsoase. Putem face mai mult sport, putem renunta la fumat, putem evita ortostatismul prelungit sau pozitiile care, in general, stranguleaza vasele sangvine.
Insa nu intotdeauna aceasta este solutia. Stilul nostru de viata nu ne permite mereu sa aplicam aceste metode. Exista persoane care, prin natura locului de munca, isi petrec mare parte din timp stand in picioare. Exista si persoane care nu au efectiv timpul necesar sa faca sport atat cat si-ar dori. Si exista categorii de persoane (elevi, studenti) care au nevoie in permanenta de un aport mai mare de sange la nivelul creierului pentru a acumula un volum mare de informatii. In cazul celor din urma, de exemplu, multi medici recomanda folosirea lecitinei pentru ajutarea memoriei, fara sa aiba in vedere si mainile si picioarele reci ale pacientului, situatie in care este evidenta circulatia periferica deficitara.
In toate aceste situatii, tratamentul este foarte important, dar nu neaparat cel medicamentos. Intotdeauna este o idee buna evitarea medicatiei si folosirea metodelor alternative, naturiste. Cea mai raspandita substanta folosita pentru evitarea instalarii circulatiei periferice deficitare este Ginkgo Biloba, aceasta negasindu-se insa in stare naturala, ci numai sub forma de capsule, acestea prezentand avantajul ca sunt, in general, mai bine metabolizate de catre organism. O serie de alte suplimente alimentare vor ajuta organismul sa mentina vasele sangvine periferice intr-o stare perfecta de sanatate, mentinand colesterolul la un nivel acceptabil, refacand periodic peretii vasculari sau mentinand un nivel optim al trigliceridelor.
Concluzionand, fiecare dintre noi se poate regasi in situatia de a suferi de circulatie periferica deficitara. Si desi nu este o boala grava, este important ca simptomele sa fie luate in considerare pentru a lua masurile potrivite la timpul potrivit. Dupa cum bine stim, orice mica boala netratata la timpul ei poate induce organismului alte complicatii. Ca atare, neglijarea semnalelor pe care ni le transmite organismul nu trebuie sa faca parte din stilul nostru de viata.

Leave a Reply