14
Oct 22

Paducelul (Crataegus) apartine familiei trandafirilor este un arbust cu flori albe si fructe rosii, a fost folosit ca remediu pentru intarirea inimii inca din secolul al XVI-lea, popular mai este numita si “planta inimii”.

Fructele de paducel contribuie la sanatata inimii, sunt utilizate in tratarea insuficientei cardiace usoare, anginei pectorale si a hipertensiunii arteriale.

Intr-un studiu de 2 ani pe 952 de persoane cu insuficienta cardiaca, s-a constatat ca celor care li s-a administrat suplimente cu extract de seminte de paducel au fost mai putin obositi, iar dificultatile de respiratie si palpitatiile inimii s-au redus in comparatie cu cei care nu au luat extract de paducel.

Aceasta proprietate se datoreaza faptului ca poate imbunatati cantitatea de sange pompata din inima in timpul contractiilor si, de asemenea contribuie la dilatarea vaselor de sange.

paducel-rosuPaducelul contine flavonoide, aceste substante protejeaza organismul de radicalii liberi care dauneaza celulelor. Prin urmare, flavonoidele au un rolul de protectie celulara. Acest lucru le face utile pentru sanatatea inimii, reducand inflamatia si scazand tensiunea arteriala.
Paducelul contine, de asemenea, minerale precum calciu, sodiu si potasiu . Acestea regleaza tensiunea arteriala, fiind importante si pentru functiile musculare si nervoase.
De asemenea, include: Vitamina C care contribuie la intarirea sistemului imunitar.

Efectele acestor compusi includ:

Activitate antioxidanta, prin prevenirea degradarii celulare cauzate in special de efectele radicalilor liberi.
Cresterea fortei de contractie a muschilor inimii si dilatarea vaselor de sange care imbunatateste fluxul sanguin coronarian si reduce rezistenta vasculara periferica.
Inhibarea oxidarii colesterolului cu lipoproteine cu densitate joasa (LDL) si formarea de placi in artere ( ateroscleroza )
Inhibarea agregarii trombocitelor si incetinirea procesului de coagulare a sangelui
Desi paducelul a fost folosit in mod traditional pentru tratarea mai multor afectiuni, cea mai semnificativa dovada a beneficiilor sale clinice este utilizarea in insuficienta cardiaca congestiva cronica

Colesterolul
Paducelul poate imbunatati nivelul de colesterol din sange datorita continutului sau de flavonoide si pectina.
Acest lucru se datoreaza cresterii secretiei biliare, ceea ce duce la scaderea sintezei colesterolului si la cresterea receptorilor LDL.

Anxietate
Exista cateva indicii ca paducelul poate contribui la o mai buna gestionare a stresului mental si a anxietatii.
Se pare ca are un efect sedativ usor, motiv pentru care este adesea folosit in insomnie.

Efectul paducelului a fost bine documentat in numeroase studii

Produsele pe baza de paducel sunt utilizate pentru insuficienta cardiaca (stadiile I si II NYHA) si pentru o activitate lenta a inimii
Un studiu amplu cu 940 de medici a demonstrat: La 3664 de pacienti cu insuficienta cardiaca, administrarea de paducel (o medie de 900 mg extract pe zi) a redus frecventa problemelor cardiace tipice cu aproximativ 66% in medie.

Farmacologic, eficacitatea este atribuita procianidinelor si flavonoidelor oligomerice .

Cresterea debitului cardiac
In numeroase studii controlate, a fost demonstrata cresterea debitului cardiac, a fortei de contractie si a volumului stroke. Pe langa o imbunatatire a aritmiilor, a fost documentat si un efect pozitiv asupra fluxului sanguin cardiac.
Extractul dilata vasele coronare; aceasta imbunatateste fluxul sanguin miocardic si aportul de oxigen catre celulele musculare ale inimii.

Risc scazut de atac de cord
De asemenea, paducelul creste rezistenta muschiului inimii la scaderea fluxului sanguin (atac de cord), deoarece elimina radicalii liberi
care sunt produsi, adica are un efect antioxidant , in special datorita ingredientelor fenolice.

Capacitate de exercitiu
Potrivit pacientilor, paducelul a crescut calitatea vietii si a redus disconfortul resimtit. Acest lucru i-a facut pe pacienti mult mai rezistenti din punct de vedere fizic.

Putem gasi paducel sub diverse forme: tinctura, ceai obtinut din florile, frunzele si fructele de paducel, pentru concentratii mai mari se poate administra sub forma de supliment alimentar pe baza de paducel.

Care sunt dozele de paducel?
Dozaj sugerat:

Ceai de paducel
De trei ori pe zi dupa mese; 1 lingurita de frunze si flori/ 20ml apa clocotita

Fructe
Pulbere uscata: 300-1000 mg oral de trei ori pe zi
Extract lichid: 0,5-1 ml oral de trei ori pe zi
Tinctura: 1-2 ml oral de trei ori pe zi
Extract solid: 1/4-1/2 lingurita oral o data/zi
Sirop: 1 lingurita pe cale orala de doua pana la trei ori pe zi

Frunza/floare
Extract: 160-900 mg/zi pe cale orala impartit de doua pana la trei ori pe zi
Pulbere: 200-500 mg oral de trei ori pe zi
Tinctura: 20 de picaturi oral de doua pana la trei ori pe zi

Efecte secundare
Desi paducelul este, in general, considerat sigur pentru majoritatea adultilor, este posibil ca pentru unii consumatori sa provoace greata, ameteli, oboseala, tulburari de stomac, insomnie, palpitatii, dureri de cap, transpiratie sau alte probleme.
Trebuie evitata administrarea acestuia in timpul sarcinii si alaptarii.

Leave a Reply